V řecké historii hraje kultura vína významnou roli již od dob starověkého Řecka. Archeologické nálezy po celém Řecku dokazují, že se víno pěstovalo již před 6500 lety. Řecká vína patří k nejkvalitnějším díky skvělým klimatickým podmínkám. Pěstují se zde také místní odrůdy, které nalezneme pouze v Řecku. Celková plocha vinic je cca 190000 hektarů a roční produkce se pohybuje kolem 5 milionů hektolitrů vína. Řecká vína jsou typická vína jižního typu.
Společnost Sutto je rodinný podnik s téměř stoletou tradicí a je velmi vázaná na rodinné hodnoty. Sutto má tři řady vín a to: Sutto, Batiso a Polje. Sutto se nachází v provincii Treviso, konkrétně ve vesnici s vinařskou tradicí Campo di Pietra. Nachází se 40 km od Benátek a 100 km od Cortina d’Ampezzo. Vinařství hospodaří na celých 50 hektarech uvnitř známě Regioni Piave, kde se zrodil původ DOC Piave. Systém pěstování vína je nově vyvinutý s vysokou hustotou rostlin na 1 hektar. Odrůdy vína se volí dle vlastností půdy. Batiso se nachází v provincii Treviso, konkrétně v Regioni Valdobbiadene. Polje se nachází v provincii Collio a konkrétně se vinice nachází na slunné straně pohoří Cormons a víno se zde sbírá ručně.
Vína Sutto můžete ochutnat v případě cesty do Benátek i v typické rodinné benátské restauraci Ca’ Landello. Populární tradiční restaurace se nachází ve městě Noventa di Piave v těsné blízkosti hotelu Omnia a Outletového městečka. Je umístěná mezi vinicemi Prosecca a Cabernet Sauvignonu a nabízí tradiční místní kuchyni.
Sutto rodina jsou naši přátelé a každý rok jsme si jejich vína vozili domů pro svou potřebu. Přáli jsme si aby vína začali dovážet i do ČR.
Historie rodinného vinařství sahá do 70 let, kdy zakoupil Nino Folonari dvě vinařství v Greve in Chianti. Tenuta di Nozzole a Tenuta Cabreo. Od roku 2000 vinařství vedou Ambrogio a Giovanni (syn a vnuk zakladatele), kteří svá panství rozšířili o další tři vinařství v nejvýznamnějších Regionech Toskánska – Montalcinu, Montepulciano a Bolgheri. V portfoliu tak nalezneme klasická Chianti, Nobile di Montepulciano, supertoskány z Bolgheri až po věhlasné Brunello. Vinařství Folonari za svá vína opakovaně sbírá ta nejvyšší ocenění (Gambero Rosso, James Suckling,…).
PONDĚLÍ: zavřeno
ÚTERÝ – ČTVRTEK: 12.00 h – 22.30 h
(kuchyně do 20.30 h)
PÁTEK: 12.00 h – 23.30 h
(kuchyně do 21.30 h)
SOBOTA: 11.30 h – 15.00 h / 16.30 h- 23.30 h
(kuchyně do 21.30 h)
NEDĚLE: zavřeno