Ve víně je pravda…

Vinný lístek

Řecká vína

V řecké historii hraje kultura vína významnou roli již od dob starověkého Řecka. Archeologické nálezy po celém Řecku dokazují, že se víno pěstovalo již před 6500 lety. Řecká vína patří k nejkvalitnějším díky skvělým klimatickým podmínkám. Pěstují se zde také místní odrůdy, které nalezneme pouze v Řecku. Celková plocha vinic je cca 190000 hektarů a roční produkce se pohybuje kolem 5 milionů hektolitrů vína. Řecká vína jsou typická vína jižního typu.

Lafkiotis Kleoni

425 Kč
Vinařství: Lafkiotis polosladké bílé víno z Regioni Nemea. Odrůda: 100% Roditis. Region: Nemea. Alkohol: 11 %.
Zraje v nerezových tancích. Má světle zelenožlutou barvu, výrazné aroma sladkého jablka, kiwi a melounů. Příjemná hladká a jemná příchuť ,zakončená jemnou kyselinkou. Vhodné k dezertům, k sýrům.

Domaine Chatzimichalis Alfega White

585 Kč
Vinařství: Domaine Chatzimichalis. Odrůda: 40 % Malagousia, 20 % Robola a 40 % Sauvignon Blanc. Region: Střední Řecko (údolí Atalanti) Alkohol: 12,5 %
Suché bílé víno světle zlaté barvy se zelenými odlesky. Vůně ovoce s květinovými tóny. Na patře výrazná kyselost, která doplňuje ovocné příchutě. Dlouhá dochuť. Rozmanitost vůnÍ, zelené jablko, hruška, náznaky tropického ovoce a bylinek, zralé meruňky. Vůně jsou patrné i v ústech, dominuje citron.Vinařství se zaměřuje na tradiční řecké odrůdy vína. Předností vinařství je fakt, že jde o ekologické pěstování vína. Hodí se k mořským plodům, grilované nebo smažené rybě, grilovanému nebo pečenému kuřeti, zeleným salátům, k lehkým těstovinám, vepřovému masu i s citronovou omáčkou, k zelenině.

Ktima Gerovasiliou Viognier

795 Kč
Vinařství: Gerovasiliou. Odrůda: 100% Viognier. Region: Epanomi. Alkohol: 13,5 %.
Barva je jasně zlatožlutá a má bohatý odrůdový charakter. Voňavé a velmi výrazné víno s vůní peckovin a exotického ovoce, broskví a hrušek a jemnými květinovými tóny jasmínu. V ústech je víno elegantní a má dobrou strukturu, s jemným kouřovým akcentem v závěru a vytrvalou a příjemnou dochutí. Hrozny procházejí macerací na slupkách při nízké teplotě, která usnadňuje extrakci aromatických látek. Kvašení probíhá v sudech z francouzského dubu a víno pak zraje na kalu, aby se zvýšila jeho bohatá krémovitost a struktura. Víno dostalo mnoho ocenění Zlaté ve Francii, Zlaté v Německu, Platinové v Anglii.. Bohatá chuť. Hodí se k rybám, mořským plodům.

Santorini Sigalas

1 050 Kč
Vinařství: Sigalas S.A. Odrůda: 100% Assyrtiko. Region: ostrov Santorini. Alkohol: 14,5 %.
Suché bílé víno z Regioni ostrova Santorini. Má světle žlutou barvu se zelenými odstíny a aroma citrusových plodů a minerálů. Typické aroma minerálů je dosaženo díky Regioni Santorini (sopečný ostrov). Víno zraje v nerezových tancích. Vhodné k mořským plodům a bílým masům.

Amethystos Blanc

685 Kč
Vinařství: Costa Lazaridi. Odrůda: Sauv. Blanc 85%, Asirtiko 15%. Region: Drama. Alkohol: 13 %.
Bílé suché víno se slámově žlutou barvou se zelenými odlesky. Převažuje chuť čerstvého tropického ovoce. Vůně broskví, citrusových stromů a tropického ovoce s podtóny ananasu. Hodí se k zeleným salátům, rybě a k sýrům. Víno získalo mnoho ocenění.

Château Julia Chardonnay

725 Kč
Vinařství: Costa Lazaridi. Odrůda: 100% Chardonay. Region: Drama. Alkohol: 13,5 %.
Suché bílé víno jasně čiré, slámové barvy, s nazelenalými odlesky svěžesti. Živé vůně květin a ovoce, s jasmínem, ananasem a banánem na pozadí citrusy. Osvěžující kyselost v kombinaci s pevností a dobrou strukturou. Fermentace v nerezových tancích podtrhují charakter odrůdy. Ovocné tóny a přetrvávající konec. Hodí se k mořským plodům, rybám, drůbeži, sýrům.

Magiko Vouno

1 065 Kč
Vinařství: Nico Lazaridi. Odrůda: 100% Sauvignon Blanc. Region: Drama. Alkohol: 13 %.
Bílé suché víno, které dozrává 6 měsíců v dubových sudech. Má jasnou citronově žlutou barvu se zlatými odlesky, která odhaluje předchozí dozrávání v dubových sudech. Víno s vůní zeleného jablka, manga, hrušky a bazalky. Hodí se k mořským plodům, rybám, bílým masům, salátům.

Gerovasiliou Malagousia

745 Kč
Vinařství: Gerovasiliou. Odrůda: Malagousia 100 %. Region: Epanomi. Alkohol: 13,5 %.
Bílé suché víno se slámovou barvou a zelenkavými odstíny. Vůně vyzrálého ovoce, jako jsou hrušky, mango a citrusové plody. Na patře bohatá chuť citronové kůry zvyšuje přitažlivý pocit v ústech a dodává vyvážený povrch. 80 % z nerezových tanků a 20 % zraje v dubových sudech. Výborně se hodí k mořským plodům, drůbeži, těstovinám s lehkými omáčkami, čerstvým zeleninovým salátům, středomořské kuchyni.

Ktima Gerovasiliou Savignon

795 Kč
Vinařství: Gerovasiliou. Odrůda: Savignon blanc. Region: Epanomi. Alkohol: 13 %.
Suché bílé víno se zářivě zlato žlutou barvou s příchutí letního ovoce – hrušky, manga, žlutého melounu, ananasu na pozadí vanilka a aromatické bylinky. Zraje v dubových sudech. Hodí se k mořským plodům, rybám, vepřovému masu, sýrům a hlavně uzeným.

Italská vína – vinařství Sutto

Společnost Sutto je rodinný podnik s téměř stoletou tradicí a je velmi vázaná na rodinné hodnoty. Sutto má tři řady vín a to: Sutto, Batiso a Polje. Sutto se nachází v provincii Treviso, konkrétně ve vesnici s vinařskou tradicí Campo di Pietra. Nachází se 40 km od Benátek a 100 km od Cortina d’Ampezzo. Vinařství hospodaří na celých 50 hektarech uvnitř známě Regioni Piave, kde se zrodil původ DOC Piave. Systém pěstování vína je nově vyvinutý s vysokou hustotou rostlin na 1 hektar. Odrůdy vína se volí dle vlastností půdy. Batiso se nachází v provincii Treviso, konkrétně v Regioni Valdobbiadene. Polje se nachází v provincii Collio a konkrétně se vinice nachází na slunné straně pohoří Cormons a víno se zde sbírá ručně.

Vína Sutto můžete ochutnat v případě cesty do Benátek i v typické rodinné benátské restauraci Ca’ Landello. Populární tradiční restaurace se nachází ve městě Noventa di Piave v těsné blízkosti hotelu Omnia a Outletového městečka. Je umístěná mezi vinicemi Prosecca a Cabernet Sauvignonu a nabízí tradiční místní kuchyni.

Sutto rodina jsou naši přátelé a každý rok jsme si jejich vína vozili domů pro svou potřebu. Přáli jsme si aby vína začali dovážet i do ČR.

Cabernet SUTTO IGT Venezia

595 Kč
Vinařství: SUTTO. Odrůda 100% Cabernet. Červené suché víno s tmavě rubínovou barvou. Region: Campo di Pietra. Alkohol: 13 %.
Vůně: Výrazná a plná, se špetkou vůně kopřivy či pepře k tomu navíc vůně lesního ovoce především jahod a malin. Chuť: Vyvážená, jemná, harmonická s jemnými tříslovinami. Komplexita vína vychází z částečného zrání v barikových sudech. Vhodné k předkrmům a studeným jídlům, ale také k pokrmům s červeným masem.

Primitivo Le Mude

545 Kč
Vinařství: SUTTO Odrůda 100% Primitivo. Červené suché víno s tmavě rubínovou barvou. Oblast: Pulia. Alkohol: 13 %.
Suché červené víno s hlubokou a jasně červenou barvou s granátovými a oranžovými odlesky. Intenzivní vůně v nuancích černého bobulového ovoce, višní a zralé švestky, v závěru kořeněné. Připomíná květ muškátového oříšku. Chuť bohatá, plná. dynamická, slané příchutě, které jsou odborně moderovány pravým sladkým taninem, což dává pocit obklopujícího tepla. Hodí se k pečenému, dušenému a vařenému masu, kořeněným a pikantním pokrmům, též k sýrům.

Sutto Campo Sella

1 550 Kč
Vinařství: SUTTO. Odrůda: Merlot 100 % Region: Veneto. Alkohol: 13 %.
Červené suché víno s jasně červenou intenzivní barvou s fialovými odlesky. Vůně: intenzivní a kompletní vůně červeného ovoce, která se vyvíjí ve velmi nepatrných náznacích černého pepře a skořice, obohacená o jemné tóny terciárních aroma: dřevo a kůže. Chuť: víno suché, rozhodné a harmonické chuti, vynikající struktury a vytrvalosti. Získává se prodlouženou macerací pečlivě vybraných hroznů Merlot a rafinací v sudech. Vhodné k: masitým pokrmům, jako jsou dušená masa, zvěřina nebo T-bone steak, restovaná zelenina, rozmarýnové brambory. Hodí se s kořeněnými pikantními sýry, a lanýžovými pokrmy.

Amarone della Valpolicella DOC

1 450 Kč
Vinařství: SUTTO. Odrůdy: Corvina, Corvinone a Rondinella. Region: Veneto / Valpolicella. Alkohol: 16 %.
Červené suché víno s intenzivní rubínovou barvou. Vůně: intenzivní tóny červeného džemu se mísí se zvláštním pikantním nádechem lékořice a čokolády. Chuť: bělavá a pronikající do svých rozhodnějších a třísloviných tónů, éterická a homogenní přechází do sladších, v nichž dává dochuť černé třešně. Vysoce vybrané hrozny se přirozeně suší na stojanu, po lisování následuje tradiční vinifikace. Výsledné víno prochází nejprve zráním v dubových sudech, poté dalším zráním v lahvi. Vhodné k: hlavně k masům, bílým lanýžům, rizotům, jehněčímu masu.

Italská vína – vinařství Ambrogio e Giovanni FOLONARI

Historie rodinného vinařství sahá do 70 let, kdy zakoupil Nino Folonari dvě vinařství v Greve in Chianti. Tenuta di Nozzole a Tenuta Cabreo. Od roku 2000 vinařství vedou Ambrogio a Giovanni (syn a vnuk zakladatele), kteří svá panství rozšířili o další tři vinařství v nejvýznamnějších Regionech Toskánska – Montalcinu, Montepulciano a Bolgheri. V portfoliu tak nalezneme klasická Chianti, Nobile di Montepulciano, supertoskány z Bolgheri až po věhlasné Brunello. Vinařství Folonari za svá vína opakovaně sbírá ta nejvyšší ocenění (Gambero Rosso, James Suckling,…).

Chianti classico Gran Selezione 2015

1 320 Kč
Vinařství: Ambrogio e Giovanni FOLONARI. Odrůda: 100% Sangiovese. Oblast: Toskánsko - Greve in Chianti. Tenuta di Nozzole. Alkohol: 14,5 %.
Suché červené víno s hlubokou, intenzívní, granátově červenou barvou . Ročník 2015 vyjadřuje ve vůni náznaky zralých třešní, sušeného červeného rybízu, muškátového oříšku a papriky. Na patře je tělo plné, třísloviny vyzrálé, kulaté a má pikantní závěr. Zrání v dubových sudech. Číslované lahve v omezené produkci. Skladovatelnost: až 15 - 20 let Toto víno obdrželo několik ocenění. Výborně se hodí k červeným masům, krevetám, těstovinám s červenou omáčkou, sýrům, lanýžům, čokoládovým dezertům.

Il Pareto 2017

1 650 Kč
Vinařství: Ambrogio e Giovanni FOLONARI. Odrůda: 100% Cabernet Sauvignon. Region: Toskánsko – Greve in Chianti. Tenuta di Nozzole. Alkohol: 15,5 %.
Suché červené víno mimořádných smyslových rozměrů. Ve vůni intenzivní a plné připomínající červené ovoce, granátové jablko, banán a tabák. Je velmi strukturované, bohaté na vinné aroma a se skvělou harmonií mezi tříslem a sladkými tóny. Má dlouhý a intenzivní závěr. Víno zraje 16 – 18 měsíců ve francouzských 225l barikových sudech. Kvalita hroznů a způsob zpracování vínu propůjčují až 30letou životnost. Výborně se hodí k vydatným masovým jídlům, jehněčímu masu, hovězímu, vařeným pokrmům, houbám a těstovinám s rajčaty.

Cabreo Il Borgo 2010

2 305 Kč
Vinařství: Ambrogio e Giovanni FOLONARI. Odrůda: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot. Region: Toskánsko – Greve in Chianti. Tenute del Cabreo. Alkohol: 14,5 %.
Suché červené víno s komplexní a fascinující vůní a aristokratickým aroma. Vyniká svou chutí černého ovoce, lesního podrostu a kůže. Má uhlazený, sametový charakter na patře s dokonale integrovanými taniny. Konzistentní, bohaté. Víno zraje 18 měsíců ve francouzských dubových sudech. Skladovatelnost: 20–30 let. Toto víno se hodí k pečenému hovězímu masu, zvěřině a vyzrálým tvrdým sýrům.

Brunelo di Montalcino La Fuga 2015

2 150 Kč
Vinařství: Ambrogio e Giovanni FOLONARI. Odrůda: 100% Sangiovese. Region: Toskánsko – Montalcino. Tenuta La Fuga. Alkohol: 14,5 %.
Suché červené víno s jasnou silně granátovou červenou barvou. Ve vůni je velmi komplexní, v ústech strohé, vyvážené s dlouhým vytrvalým závěrem a aristokratickými tóny. Chuť má ovocnou po třešních, malinách s nádechem tabáku a vanilky, na patře zemité chuti, dub. Hrozny pro toto elegantní Brunello pochází z vlastních vinic z jihozápadních svahů Camigliana. Víno zraje 4 roky, z toho nejméně 24 měsíců ve velkých slavonských sudech. Skladovatelnost: až 30 let. Víno vhodné k jehněčímu masu, hovězím steakům ale i k drůbeži.
Řecká pohostinnost na dosah

Kde nás najdete

MASA BUKA Nikosova řecká taverna
  • Sokolská 168 | Liberec 1

723 153 523

Rezervace

Otevírací doba

PONDĚLÍ: zavřeno

ÚTERÝ – ČTVRTEK: 12.00 h – 22.30 h
(kuchyně do 20.30 h)

PÁTEK: 12.00 h – 23.30 h
(kuchyně do 21.30 h)

SOBOTA: 11.30 h – 15.00 h / 16.30 h- 23.30 h
(kuchyně do 21.30 h)

NEDĚLE: zavřeno

Záleží nám na autentičnosti a kvalitě naších jídel, a proto pro Vás každý den vaří náš jediný kuchař, sám majitel a rodilý Řek, Nikolaos Pappas. Z toho důvodu je naše otevírací doba poněkud omezena.

Free WiFi
Nekuřácká restaurace
Přijímáme platební karty
Pár tipů a pravidel jak rezervovat

Informace k rezervacím

  • Rezervace přijímáme pouze telefonicky na čísle 723 153 523 (e-mailem ani SMS nelze místa rezervovat).
  • Pejsci a jiná zvířátka k nám do restaurace bohužel nemohou.
  • Z důvodu malých prostor s nejmenšími pouze ve vajíčku nebo kočárkem pouze ve složeném stavu. Dětské židličky máme k dispozici ale je nutné je ohlásit při rezervaci (dětských židliček máme omezený počet a do naší taverny se vejdou pouze k některým stolům, proto je velmi důležité, aby jsme o nich věděli předem). Při rezervaci a nahlašování počtu osob prosím počítejte i ty nejmenší.
  • Pokud máte rezervaci například od 19.00 je velmi pravděpodobné že před vámi u něho bude sedět "před-rezervace", tzn. třeba do 18.55) proto prosíme o příchod na domluvenou hodinu, Vyvarujete se tak čekání na Vámi objednaný stůl.
  • Rezervaci na stůl držíme 15 minut, pokud ji telefonicky neprodloužíte, tak jí automaticky rušíme.
  • Rezervace pro skupiny si v daný den telefonicky potvrzujeme, pokud nebude možné ji potvrdit, bude automaticky zrušena.
  • Pokud přijdete v nižším počtu, než byl zarezervován, posadíme vás na stoleček pro odpovídající počet osob (ne dle rezervovaných míst), pokud ve vyšším počtu, vynasnažíme se vás usadit co nejpohodlněji, ale je lepší si telefonicky počet navýšit.
  • Rezervace neděláme na konkrétní stolečky jelikož každý den je upravujeme dle potřeby.
Všechna tato pravidla jsou důležitá pro docílení spokojenosti co nejvyššího procenta zákazníků a naši zaměstnanci je svědomitě dodržují, děkujeme za pochopení a vaši podporu.

Dárkové poukazy

  • Dárkové poukazy je možné zakoupit přímo u nás v taverně, a pouze platbou v hotovosti
  • Poukazy nelze uplatnit ve dnech: Svátek svatého Valentýna (14.02.), narozeniny Masa Buka (datum pohyblivé)

Copyright ©2025 Masa Buka
KALI MERA, dobrý den!

Rádi bychom Vám odhalili tajemství řecké kuchyně, přesněji řečeno, řeckého kulinářského umění, které má čtyři tisíce let starou tradici ...

Řekové rádi užívají života, jídlo a pití je pro ně jedním ze základů existence, rádi se scházejí s přáteli a jedí v restauracích velmi pravidelně. Řecká kuchyně patří k nejlepším na světě …

Středomořské klima umožňuje pěstování mnoha zemědělských plodin, takže si Řekové potrpí na čerstvé ingredience. Nejcharakterističtější a nejstarší přísadou je olivový olej, který je obsažen téměř v každém jídle. Dále se hojně používají olivy (nejznámější jsou černé olivy z města Kalamata), rajčata, papriky, lilky, cukety, cibule, brambory, zelené fazole. Koření s celou řadou bylinek, asi nejtypičtějšími jsou oregano, tymián, rozmarýn, bobkový list, skořice, nové koření a máta.

Naším cílem je, abyste v řecké taverně MASA BUKA ochutnali kousek Řecka. Kromě autentických řeckých domácích pokrmů se budeme snažit vytvořit i pravou řeckou atmosféru a to nejen řeckou hudbou... A proč název taverny MASA BUKA a co to vlastně znamená? Když se v Řecku Řek dobře nají, tak lidově řekne: „ … to byla ale masa buka.“ Což znamená, že jste dobře a plně najedeni. Toto slovní spojení pochází ze slovíček Masao – žvýkám a Bukosa – přecpal jsem se (zaplnil).

Šéfkuchař a majitel taverny MASA BUKA se jmenuje NIKOS PAPPAS, je rodilý Řek a jeho předsevzetím je ukázat Vám, jak má vypadat pravá řecká domácí strava a jak je zdravá. Řecká domácí jídla, která vaří, zakládá na čerstvých ingrediencích a značném množství zeleniny, bylinek, koření a na olivovém oleji. Dává si proto velmi záležet na výběru kvalitních surovin. Na saláty a vaření používá zásadně extra panenský olivový olej. Z důvodu autentičnosti a kvality pro Vás každý den všechna jídla vaří a připravuje jako jediný kuchař sám pan majitel Nikolaos. Též ze stejného důvodu je naše otevírací doba poněkud omezena.

A co znamená slovo TAVERNA ? V Řecku taverna má význam něco jako v čechách hospůdka, krčma, zkrátka nic oficiálního. Proto ani v naší taverně tomu není jinak a chtěli bychom aby jste si k nám přišli posedět v klidu a pohodě a jídlo si opravdu vychutnali. Jelikož vaříme z čerstvých surovin a ne z připravených polotovarů, někdy je doba přípravy delší, ale jistě Vám to vynahradí čerstvost a kvalita připravených pokrmů. Někdy může i dojít k tomu že některá jídla jsou daný den již vyprodaná.

Řecké recepty na jídla v našem jídelním lístku pocházejí většinou z ostrovů a vnitrozemí Řecka. Některé recepty Vám představí i moderní řeckou kuchyni.

Každý týden pro Vás budeme připravovat i zvláštní nabídky jídel. Můžete si u nás také vybrat ze speciálního jídelního lístku. Z něj si budete moci den dopředu objednat i jiná jídla než jen ta, která jsou na denním jídelním lístku.

Je nám ctí popřát Vám dobrou chuť