Ve víně je pravda…

Vinný lístek

Řecká vína

V řecké historii hraje kultura vína významnou roli již od dob starověkého Řecka. Archeologické nálezy po celém Řecku dokazují, že se víno pěstovalo již před 6500 lety. Řecká vína patří k nejkvalitnějším díky skvělým klimatickým podmínkám. Pěstují se zde také místní odrůdy, které nalezneme pouze v Řecku. Celková plocha vinic je cca 190000 hektarů a roční produkce se pohybuje kolem 5 milionů hektolitrů vína. Řecká vína jsou typická vína jižního typu.

Château Julia Merlot

785 Kč
Vinařství: Costa Lazaridi. Odrůda: 100% Merlot. Region: Drama. Alkohol: 14,5 %.
Suché červené víno které má kompaktní červenou barvu. Okouzlující víno s příchutí černého rybízu, třešňového džemu, čokolády s mátou, cedru a to jsou jen některé z chutí, které poznáte. Víno bohaté chuti s velkým množstvím ovoce, které podporuje dobře integrované třísloviny. Teoreticky vysoká přítomnost alkoholu je vyvážena kyselinkou a je vyjádřena především jako sladkost a objem. Dlouhá macerace a zrání v sudech z francouzského dubu. Hodí se k červeným masům, vařeným jídlům, zvěřině, velké drůbeži, a sýrům.

Alpha Estate

1 150 Kč
Vinařství: Alpha Estate. Odrůda: Syrah 60 %, Xinomavro 20 %, Merlot 20 %. Region: severozápadní Makedonie, Amyndeon Alkohol: 14,5 %.
Červené suché víno tmavě rubínové barvy se silným aroma třešní a kandovaných švestek. Plná chuť po tmavém ovoci a koření s jemnými taniny a příjemnou kyselinkou po ochutnání. Hodí se k pečeným a grilovaným červeným masům, ke zvěřině i sýrům.

Amethystos Rouge Red

695 Kč
Vinařství: Costa Lazaridi. Odrůda: Cabernet Sauvignon 70 %, Merlot 20 %, Agiorgitiko 10 %. Region: Drama. Alkohol: 14,5 %.
Červené suché víno s fialovými odlesky které kombinuje vůně červeného lesního ovoce, třešňového džemu a koření na diskrétním dubovém pozadí. Zpočátku teplé a plné, poté se rozbalí jeho bohatá struktura a ušlechtilé taniny. Na konci návrat vůní ovoce a koření. Aby bylo možné vyvážit ovoce s dubem, víno zraje 12 měsíců ve francouzských dubových sudech. Hodí se k jehněčím kotletkám, pečenému jehněčímu, hovězímu masu v omáčce, zralým sýrům.

Domaine Chatzimichalis Alfega Red

595 Kč
Vinařství: Domaine Chatzimichalis. Odrůda: 40 % Cabernet Sauvignon, 40% Cabernet Franc a 20 % Merlot. Region: Střední Řecko (údolí Atalanti) Alkohol: 15 %.
Suché červené víno s vůní černého ovoce včetně švestek, ostružin, borůvek a také cedru, koření a vanilky, které zrálo minimálně 12 měsíců ve francouzských dubových barikových sudech v podzemních sklepích.Na patře je patrné černé ovoce, sladké koření jako hřebíček a džem. Velmi vyvážené, vysoké taniny, dlouhá dochuť a komplexnost, která činí víno jedinečným. Vinařství se zaměřuje na tradiční řecké odrůdy vína. Předností vinařství je fakt, že jde o ekologické pěstování vína.Hodé se ke grilovanému nebo pečenému červenému masu, k jehněčímu, zvěřině, těstovinám s červeným masem.

Lafkiotis Kleoni

425 Kč
Vinařství: Lafkiotis. Odrůda: 100% Agiorgitiko. Region: Nemea. Alkohol: 12 %.
Polosladké červené víno které zraje v nerezových tancích Má světlečervenou barvu, aroma cherry a červeného ovoce. Bohatá a plná textura se sladkokyselou úpravou. Přetrvávající chuť po ochutnání. Hodí se k bílým i červeným masům. Zrání v nerezových tancích.

Magiko Vouno Red

1 450 Kč
Vinařství: Nico Lazaridi. Odrůda: 50% Cabernet Sauvignon, 50% Cabernet Franc. Region: Drama. Alkohol: 14,5 %.
Červené suché víno sytě červené barvy s komplexním nosem a vůní červeného a černého ovoce, koření, kávy, hořké čokolády a vanilky. Plná a strukturovaná ústa s kulatými tříslovinami, příjemnou kyselinkou, vysokým obsahem alkoholu (14,5 %). Hrozny se sbírají ručně a poté víno zraje 18–20 měsíců v dubových sudech a následně 18 měsíců v redukčním prostředí uvnitř láhve. Hodí se k červenému masu s komplexními omáčkami, ke zvěřině, k jehněčímu masu, stejně jako k sýrovým pokrmům.

Cyrus One 2017

1 250 Kč
Vinařství: Le Tour Melas. Odrůda: 60% Merlot, 25% Cabernet Franc, 15 % Agiorgitiko. Region: Achinos – střední Řecko. Alkohol: 14 %.
Červené suché víno tmavě rubínové barvy s malinovými odlesky. První intenzivní tóny borůvek a malin s jemným květinovým nádechem. Pak směs příchutí pečeného dubu a grilovaného masa. Hedvábná a jemná ústa, která pak odhalí svou sílu s pevnými tříslovinami. Dlouhá dochuť třešní, borůvek a hřebíčku. Hrozny se sbírají ručně. Stárnutí v dubových sudech a poté ručně lahvované. Ročně výroba pouze 6000 lahví pouze organickými technikami. Hodí se k Jehněčímu a hovězímu masu, středomořským jídlům a sýrům.

Italská vína – vinařství Sutto

Společnost Sutto je rodinný podnik s téměř stoletou tradicí a je velmi vázaná na rodinné hodnoty. Sutto má tři řady vín a to: Sutto, Batiso a Polje. Sutto se nachází v provincii Treviso, konkrétně ve vesnici s vinařskou tradicí Campo di Pietra. Nachází se 40 km od Benátek a 100 km od Cortina d’Ampezzo. Vinařství hospodaří na celých 50 hektarech uvnitř známě Regioni Piave, kde se zrodil původ DOC Piave. Systém pěstování vína je nově vyvinutý s vysokou hustotou rostlin na 1 hektar. Odrůdy vína se volí dle vlastností půdy. Batiso se nachází v provincii Treviso, konkrétně v Regioni Valdobbiadene. Polje se nachází v provincii Collio a konkrétně se vinice nachází na slunné straně pohoří Cormons a víno se zde sbírá ručně.

Vína Sutto můžete ochutnat v případě cesty do Benátek i v typické rodinné benátské restauraci Ca’ Landello. Populární tradiční restaurace se nachází ve městě Noventa di Piave v těsné blízkosti hotelu Omnia a Outletového městečka. Je umístěná mezi vinicemi Prosecca a Cabernet Sauvignonu a nabízí tradiční místní kuchyni.

Sutto rodina jsou naši přátelé a každý rok jsme si jejich vína vozili domů pro svou potřebu. Přáli jsme si aby vína začali dovážet i do ČR.

Cabernet SUTTO IGT Venezia

595 Kč
Vinařství: SUTTO. Odrůda 100% Cabernet. Červené suché víno s tmavě rubínovou barvou. Region: Campo di Pietra. Alkohol: 13 %.
Vůně: Výrazná a plná, se špetkou vůně kopřivy či pepře k tomu navíc vůně lesního ovoce především jahod a malin. Chuť: Vyvážená, jemná, harmonická s jemnými tříslovinami. Komplexita vína vychází z částečného zrání v barikových sudech. Vhodné k předkrmům a studeným jídlům, ale také k pokrmům s červeným masem.

Primitivo Le Mude

545 Kč
Vinařství: SUTTO Odrůda 100% Primitivo. Červené suché víno s tmavě rubínovou barvou. Oblast: Pulia. Alkohol: 13 %.
Suché červené víno s hlubokou a jasně červenou barvou s granátovými a oranžovými odlesky. Intenzivní vůně v nuancích černého bobulového ovoce, višní a zralé švestky, v závěru kořeněné. Připomíná květ muškátového oříšku. Chuť bohatá, plná. dynamická, slané příchutě, které jsou odborně moderovány pravým sladkým taninem, což dává pocit obklopujícího tepla. Hodí se k pečenému, dušenému a vařenému masu, kořeněným a pikantním pokrmům, též k sýrům.

Sutto Campo Sella

1 550 Kč
Vinařství: SUTTO. Odrůda: Merlot 100 % Region: Veneto. Alkohol: 13 %.
Červené suché víno s jasně červenou intenzivní barvou s fialovými odlesky. Vůně: intenzivní a kompletní vůně červeného ovoce, která se vyvíjí ve velmi nepatrných náznacích černého pepře a skořice, obohacená o jemné tóny terciárních aroma: dřevo a kůže. Chuť: víno suché, rozhodné a harmonické chuti, vynikající struktury a vytrvalosti. Získává se prodlouženou macerací pečlivě vybraných hroznů Merlot a rafinací v sudech. Vhodné k: masitým pokrmům, jako jsou dušená masa, zvěřina nebo T-bone steak, restovaná zelenina, rozmarýnové brambory. Hodí se s kořeněnými pikantními sýry, a lanýžovými pokrmy.

Amarone della Valpolicella DOC

1 450 Kč
Vinařství: SUTTO. Odrůdy: Corvina, Corvinone a Rondinella. Region: Veneto / Valpolicella. Alkohol: 16 %.
Červené suché víno s intenzivní rubínovou barvou. Vůně: intenzivní tóny červeného džemu se mísí se zvláštním pikantním nádechem lékořice a čokolády. Chuť: bělavá a pronikající do svých rozhodnějších a třísloviných tónů, éterická a homogenní přechází do sladších, v nichž dává dochuť černé třešně. Vysoce vybrané hrozny se přirozeně suší na stojanu, po lisování následuje tradiční vinifikace. Výsledné víno prochází nejprve zráním v dubových sudech, poté dalším zráním v lahvi. Vhodné k: hlavně k masům, bílým lanýžům, rizotům, jehněčímu masu.

Italská vína – vinařství Ambrogio e Giovanni FOLONARI

Historie rodinného vinařství sahá do 70 let, kdy zakoupil Nino Folonari dvě vinařství v Greve in Chianti. Tenuta di Nozzole a Tenuta Cabreo. Od roku 2000 vinařství vedou Ambrogio a Giovanni (syn a vnuk zakladatele), kteří svá panství rozšířili o další tři vinařství v nejvýznamnějších Regionech Toskánska – Montalcinu, Montepulciano a Bolgheri. V portfoliu tak nalezneme klasická Chianti, Nobile di Montepulciano, supertoskány z Bolgheri až po věhlasné Brunello. Vinařství Folonari za svá vína opakovaně sbírá ta nejvyšší ocenění (Gambero Rosso, James Suckling,…).

Chianti classico Gran Selezione 2015

1 320 Kč
Vinařství: Ambrogio e Giovanni FOLONARI. Odrůda: 100% Sangiovese. Oblast: Toskánsko - Greve in Chianti. Tenuta di Nozzole. Alkohol: 14,5 %.
Suché červené víno s hlubokou, intenzívní, granátově červenou barvou . Ročník 2015 vyjadřuje ve vůni náznaky zralých třešní, sušeného červeného rybízu, muškátového oříšku a papriky. Na patře je tělo plné, třísloviny vyzrálé, kulaté a má pikantní závěr. Zrání v dubových sudech. Číslované lahve v omezené produkci. Skladovatelnost: až 15 - 20 let Toto víno obdrželo několik ocenění. Výborně se hodí k červeným masům, krevetám, těstovinám s červenou omáčkou, sýrům, lanýžům, čokoládovým dezertům.

Il Pareto 2017

1 650 Kč
Vinařství: Ambrogio e Giovanni FOLONARI. Odrůda: 100% Cabernet Sauvignon. Region: Toskánsko – Greve in Chianti. Tenuta di Nozzole. Alkohol: 15,5 %.
Suché červené víno mimořádných smyslových rozměrů. Ve vůni intenzivní a plné připomínající červené ovoce, granátové jablko, banán a tabák. Je velmi strukturované, bohaté na vinné aroma a se skvělou harmonií mezi tříslem a sladkými tóny. Má dlouhý a intenzivní závěr. Víno zraje 16 – 18 měsíců ve francouzských 225l barikových sudech. Kvalita hroznů a způsob zpracování vínu propůjčují až 30letou životnost. Výborně se hodí k vydatným masovým jídlům, jehněčímu masu, hovězímu, vařeným pokrmům, houbám a těstovinám s rajčaty.

Cabreo Il Borgo 2010

2 305 Kč
Vinařství: Ambrogio e Giovanni FOLONARI. Odrůda: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot. Region: Toskánsko – Greve in Chianti. Tenute del Cabreo. Alkohol: 14,5 %.
Suché červené víno s komplexní a fascinující vůní a aristokratickým aroma. Vyniká svou chutí černého ovoce, lesního podrostu a kůže. Má uhlazený, sametový charakter na patře s dokonale integrovanými taniny. Konzistentní, bohaté. Víno zraje 18 měsíců ve francouzských dubových sudech. Skladovatelnost: 20–30 let. Toto víno se hodí k pečenému hovězímu masu, zvěřině a vyzrálým tvrdým sýrům.

Brunelo di Montalcino La Fuga 2015

2 150 Kč
Vinařství: Ambrogio e Giovanni FOLONARI. Odrůda: 100% Sangiovese. Region: Toskánsko – Montalcino. Tenuta La Fuga. Alkohol: 14,5 %.
Suché červené víno s jasnou silně granátovou červenou barvou. Ve vůni je velmi komplexní, v ústech strohé, vyvážené s dlouhým vytrvalým závěrem a aristokratickými tóny. Chuť má ovocnou po třešních, malinách s nádechem tabáku a vanilky, na patře zemité chuti, dub. Hrozny pro toto elegantní Brunello pochází z vlastních vinic z jihozápadních svahů Camigliana. Víno zraje 4 roky, z toho nejméně 24 měsíců ve velkých slavonských sudech. Skladovatelnost: až 30 let. Víno vhodné k jehněčímu masu, hovězím steakům ale i k drůbeži.
Řecká pohostinnost na dosah

Kde nás najdete

MASA BUKA Nikosova řecká taverna
  • Sokolská 168 | Liberec 1

723 153 523

Rezervace

Otevírací doba

PONDĚLÍ: zavřeno

ÚTERÝ – ČTVRTEK: 12.00 h – 22.30 h
(kuchyně do 20.30 h)

PÁTEK: 12.00 h – 23.30 h
(kuchyně do 21.30 h)

SOBOTA: 11.30 h – 15.00 h / 16.30 h- 23.30 h
(kuchyně do 21.30 h)

NEDĚLE: zavřeno

Záleží nám na autentičnosti a kvalitě naších jídel, a proto pro Vás každý den vaří náš jediný kuchař, sám majitel a rodilý Řek, Nikolaos Pappas. Z toho důvodu je naše otevírací doba poněkud omezena.

Free WiFi
Nekuřácká restaurace
Přijímáme platební karty
Pár tipů a pravidel jak rezervovat

Informace k rezervacím

  • Rezervace přijímáme pouze telefonicky na čísle 723 153 523 (e-mailem ani SMS nelze místa rezervovat).
  • Pejsci a jiná zvířátka k nám do restaurace bohužel nemohou.
  • Z důvodu malých prostor s nejmenšími pouze ve vajíčku nebo kočárkem pouze ve složeném stavu. Dětské židličky máme k dispozici ale je nutné je ohlásit při rezervaci (dětských židliček máme omezený počet a do naší taverny se vejdou pouze k některým stolům, proto je velmi důležité, aby jsme o nich věděli předem). Při rezervaci a nahlašování počtu osob prosím počítejte i ty nejmenší.
  • Pokud máte rezervaci například od 19.00 je velmi pravděpodobné že před vámi u něho bude sedět "před-rezervace", tzn. třeba do 18.55) proto prosíme o příchod na domluvenou hodinu, Vyvarujete se tak čekání na Vámi objednaný stůl.
  • Rezervaci na stůl držíme 15 minut, pokud ji telefonicky neprodloužíte, tak jí automaticky rušíme.
  • Rezervace pro skupiny si v daný den telefonicky potvrzujeme, pokud nebude možné ji potvrdit, bude automaticky zrušena.
  • Pokud přijdete v nižším počtu, než byl zarezervován, posadíme vás na stoleček pro odpovídající počet osob (ne dle rezervovaných míst), pokud ve vyšším počtu, vynasnažíme se vás usadit co nejpohodlněji, ale je lepší si telefonicky počet navýšit.
  • Rezervace neděláme na konkrétní stolečky jelikož každý den je upravujeme dle potřeby.
Všechna tato pravidla jsou důležitá pro docílení spokojenosti co nejvyššího procenta zákazníků a naši zaměstnanci je svědomitě dodržují, děkujeme za pochopení a vaši podporu.
Copyright ©2025 Masa Buka
KALI MERA, dobrý den!

Rádi bychom Vám odhalili tajemství řecké kuchyně, přesněji řečeno, řeckého kulinářského umění, které má čtyři tisíce let starou tradici ...

Řekové rádi užívají života, jídlo a pití je pro ně jedním ze základů existence, rádi se scházejí s přáteli a jedí v restauracích velmi pravidelně. Řecká kuchyně patří k nejlepším na světě …

Středomořské klima umožňuje pěstování mnoha zemědělských plodin, takže si Řekové potrpí na čerstvé ingredience. Nejcharakterističtější a nejstarší přísadou je olivový olej, který je obsažen téměř v každém jídle. Dále se hojně používají olivy (nejznámější jsou černé olivy z města Kalamata), rajčata, papriky, lilky, cukety, cibule, brambory, zelené fazole. Koření s celou řadou bylinek, asi nejtypičtějšími jsou oregano, tymián, rozmarýn, bobkový list, skořice, nové koření a máta.

Naším cílem je, abyste v řecké taverně MASA BUKA ochutnali kousek Řecka. Kromě autentických řeckých domácích pokrmů se budeme snažit vytvořit i pravou řeckou atmosféru a to nejen řeckou hudbou... A proč název taverny MASA BUKA a co to vlastně znamená? Když se v Řecku Řek dobře nají, tak lidově řekne: „ … to byla ale masa buka.“ Což znamená, že jste dobře a plně najedeni. Toto slovní spojení pochází ze slovíček Masao – žvýkám a Bukosa – přecpal jsem se (zaplnil).

Šéfkuchař a majitel taverny MASA BUKA se jmenuje NIKOS PAPPAS, je rodilý Řek a jeho předsevzetím je ukázat Vám, jak má vypadat pravá řecká domácí strava a jak je zdravá. Řecká domácí jídla, která vaří, zakládá na čerstvých ingrediencích a značném množství zeleniny, bylinek, koření a na olivovém oleji. Dává si proto velmi záležet na výběru kvalitních surovin. Na saláty a vaření používá zásadně extra panenský olivový olej. Z důvodu autentičnosti a kvality pro Vás každý den všechna jídla vaří a připravuje jako jediný kuchař sám pan majitel Nikolaos. Též ze stejného důvodu je naše otevírací doba poněkud omezena.

A co znamená slovo TAVERNA ? V Řecku taverna má význam něco jako v čechách hospůdka, krčma, zkrátka nic oficiálního. Proto ani v naší taverně tomu není jinak a chtěli bychom aby jste si k nám přišli posedět v klidu a pohodě a jídlo si opravdu vychutnali. Jelikož vaříme z čerstvých surovin a ne z připravených polotovarů, někdy je doba přípravy delší, ale jistě Vám to vynahradí čerstvost a kvalita připravených pokrmů. Někdy může i dojít k tomu že některá jídla jsou daný den již vyprodaná.

Řecké recepty na jídla v našem jídelním lístku pocházejí většinou z ostrovů a vnitrozemí Řecka. Některé recepty Vám představí i moderní řeckou kuchyni.

Každý týden pro Vás budeme připravovat i zvláštní nabídky jídel. Můžete si u nás také vybrat ze speciálního jídelního lístku. Z něj si budete moci den dopředu objednat i jiná jídla než jen ta, která jsou na denním jídelním lístku.

Je nám ctí popřát Vám dobrou chuť